Zondagmorgen, 11 juni, Baye (dag 16)
Een steentje dat lang geleden in Antwerpen in de Schelde belandde rimpelt jaren later door tot diep in de Champagnestreek! Sinds gisteravond weet ik ook weer perfect waarom ik destijds af en toe in restaurant “Degustation” in Berchem mes en vork kruiste.
En zo gebeurde wat onlangs gebeurde.
Kris Wijnen en
Annemieke Kempers verruilden hun culinaire restaurant aan het Frederik de Merodeplein voor een klein kasteeltje in Baye waar ze gasten gastronomisch verwennen.
Dat dit pittoreske,landelijke plaatsje pal op mijn pelgrimspad richting Santiago ligt was ook Kris en Annemieke niet ontgaan. En toen ze op social media lazen over mijn camino ten voordele van
Stop Darmkanker kreeg ik enkele weken geleden van hen een bijzonder bericht in mijn mailbox:
“Kunnen we het goede doel ook sponsoren door jou een diner met overnachting aan te bieden wanneer je hier passeert?”
“Een pelgrim moet zich goed verzorgen”, dacht ik. Maar toen ik nog voor mijn vertrek uiteraard “JA” antwoordde op hun bijzonder sympathieke vraag kon ik maar half vermoeden hoe welkom hun verwennerij zou zijn na 15 dagen onafgebroken stappen van Antwerpen naar Baye.
En het stopt nog niet: “hou gewoon ook je rustdag hier”, lieten ze eerder deze week weten. En zo geschiedde. Vandaag word ik wakker in een heerlijk echt bed, nog nagenietend van al het lekkers dat ze gisteren voor mij op tafel toverden.
Ondertussen passeerde ik op palen, aan bomen of op verkeersborden al honderden Sint-Jakobsschelpen die de richting aangeven naar Santiago de Compostela maar zo lekker als gisteravond in carpaccio-vorm en begeleid door champagnelinzen, zure room en Pernod heb ik Sint-Jakobsvruchten maar zelden gegeten. “Pluk de dag!”, is het motto. En vandaag: “Pluk de rustdag!”
Vamos!
Bart
Delen