Over ons

De actiegroep “Stop Darmkanker” ontstond in februari 2010 toen maagdarmspecialist Dr. Luc Colemont samen met drie jonge studenten besloot om actie te voeren tegen darmkanker. De eerste campagne werd tijdens de internationale darmkankermaand in maart 2010 met succes gelanceerd via de sociale media. 

“Kennis delen kan levens redden is het motto of de baseline van de actiegroep die in juli 2012 officieel een vzw (zie infra) werd. De missie van de vzw “Stop Darmkanker” is duidelijk: ze wil iedereen overtuigen dat door vroegtijdige opsporing van poliepen en darmkanker het sterftecijfer van darmkanker drastisch zal dalen. Via diverse kanalen, waarbij internet en sociale media een belangrijke rol spelen, organiseert zij acties om informatie en voorlichting te geven over darmkanker. De kennis over deze sluipmoordenaar is bij het brede publiek nog steeds ontoereikend.

Dankzij een kleine groep enthousiaste vrijwilligers en de financiële steun van enkele partners (*) kunnen meerdere acties per jaar georganiseerd worden. De vzw is steeds op zoek naar nieuwe partners. Donaties kunnen verricht worden via de website.

Sedert september 2013 hebben het reclamebureau “10” en de webarchitecten van “Edge” een pro Deo samenwerking met de vzw Stop Darmkanker. Dit resulteerde o.a. in de “#DearBradPitt”, “#Saveyourselfie” en de “#Monstercoalitie” campagnes en een volledig vernieuwde website. De “DearBradPitt” campagne kreeg in 2014 de IAB Mixx-award als beste “Best online non-profit campaign“. De affiche van de vzw “Stop Darmkanker” werd genomineerd voor zowel  “De Standaard Solidariteitsprijs” van 2014 en 2015 en 2017.

De vzw “Stop Darmkanker” is als social profit officieel geassocieerd met de internationale organisatie “Europacolon” en is lid van de "Global Colon Cancer Alliance"

Stuwende kracht Dr. Luc Colemont geeft talrijke lezingen in binnen- en buitenland voor zowel het brede publiek als collega’s artsen, apothekers en specialisten. In maart 2014 mocht hij op de TEDxFlanders meeting in Antwerpen zijn wens uitspreken: “Een wereld zonder darmkanker!”

Dankzij een financiële injectie van ondernemer en filantroop Marc Coucke, kan Dr. Luc Colemont zich vanaf 1 januari 2016 fulltime als “managing director” inzetten voor de vzw. Hij heeft zijn werk in het St. Vincentiusziekenhuis in Antwerpen na bijna 28 jaar stopgezet op 23 december 2015.

Sedert begin 2016 gaf Dr. Colemont méér dan 560 lezingen in binnen- en buitenland.

Op 27 december 2017 werd de samenwerking met het Nederlandse Kentaa officieel bekendgemaakt.

____________________________________________________________________________

Op 4 februari 2012 had de oprichtingsvergadering van de vzw Stop Darmkanker plaats. De statuten van de VZW verschenen in het Belgische Staatsblad op 19 juli 2012.

De huidige Raad van Bestuur bestaat uit :

Steven Piessens - voorzitter (Oratore Consulting)                                                                                                                                  

Luc Colemont – gedelegeerd bestuurder (geneesheer-specialist) 

De Dagelijkse Werking bestaat uit:

Ishia Opgenhaffen                                                                                                                                                   

Luc Colemont