Waarom?

26-03-2022 | 00:45

Waarom lopen en waarom 'stop darmkanker' steunen?

De vraag is omgekeerd: waarom niet?

Ik ben - gelukkig en tot nog toe - zelf gespaard van darmkanker al ben ik niet uit de gevarenzone. Toen ik tien jaar geleden een routineonderzoek van mijn darmen liet doen - wegens kleine kwaaltjes - werd er een poliep verwijderd. Het kleine onding was onschuldig - gelukkig - maar het betekende wel dat ik nu gevraagd word om elke vijf jaar een darmonderzoek te laten doen. Toegegeven, niet het meest leuke onderzoek, met die vieze drankjes die je moet drinken om je darmen leeg te maken, maar denk er even over na. Is het drinken van die vieze drankjes één keer om de vijf jaar en een onderzoek waar je niets van merkt, want je bent verdoofd, echt zo erg als je dan gerust kan zijn dat er niets in je darmen broeit en je rustig verder kan leven?

Ik kijk er niet naar uit om dat onderzoek te laten doen en de laatste keer kreeg ik van de dokter 'onder mijn voeten' omdat ik te laat was en het meer dan vijf jaar geleden was. Maar opnieuw, als dat ene onderzoek je leven kan redden, zou je dat dan niet doen?

Ik ga het in elk geval wel op tijd doen vanaf nu, want er is nog zoveel moois in de wereld om van te genieten, ook al woeden er oorlogen, is er honger en zijn er ziektes, maar het leven is mooi om te leven en als we elk proberen daar naar te kijken en tegelijk proberen de mensen die het minder goed hebben te helpen, dan zijn we goed bezig.

En, doe dat onderzoek, alsjeblieft, doe het. Ik zag teveel mensen ziek worden en sterven omdat ze dat niet op tijd deden. Doe het, niet voor mij, maar voor jou en jouw dierbaren. 

Dan zal ik lopen, voor jullie.